Tågtrafiken idag

Tågen har haft ett svårt år – det har varit förseningar, nedskärningar och urspårningar till höger och vänster som har kantat nyhetsrapporteringen kring tågen under den senaste tiden. Och allt fler väljer bort tåget för flyget. Så vad kan man egentligen göra för att tåget ska återfå lite av sin status och sina resenärer som allt mer flyr till andra sätt att transportera sig?

När tåget kom var det en svindlande härlig modernitet – möjligheten att på ett snabbt och bekvämt sätt kunna ta sig fram genom Sverige och vidare ut i Europa var något som verkligen kändes modernt och spännande. I dag lider tågtrafiken av vad man kanske skulle kunna kalla ett imageproblem, vilket helt klart späs på av alla de olika artiklar som i tid och otid cirkulerar i media där förseningar, signalfel och urspåringar smälls upp i olika löpsedlar. Det är med andra ord inte så konstigt att många känner en liten oro gnaga i magen när det är dags att boka en biljett. Ska jag verkligen ta tåget? Det är ju faktiskt billigare med flyg många gånger? Vi kan ju konstatera att det behövs en attitydförändring för att tågen ska återfå sin forna glas och återigen ta ledningen i striden om vem som ska få transportera människor från en plats till en annan. Vad kan man då göra för att fler ska åka tåg?

Hur vi ska få fler att åka

Så, hur ska vi göra för att fler ska välja att åka tåg? Det finns en hel del saker man kan göra, och det gäller att börja i rätt ända. Man måste behandla sjukdomen, inte symptomen. Sjukdomen i det här fallet är en järnväg som är gammal, har dåligt underhåll och som är underbemannad när det kommer till att lösa mer eller mindre akuta problem. Så det gäller att rusta upp det här, och om inte det händer, ja då kan vi inte räkna med att tågen återfår någon popularitet.

En annan sak man kan göra för att få fler resenärer att välja tåget är att göra det hela till en lite mer spännande och bra upplevelse, tåget ska vara en del av resan och inte bara ett medel för att nå målet. Till exempel om man ska resa genom hela landet, vilket kan ta lite tid. Varför inte promota att tågresenärer tar en natt i knutpunkten för all Sveriges tågtrafik, Stockholm? Ska man åka från Umeå till Malmö kan det vara skönt att få en natt att vila, gå ut och äta och få sova i en skön säng. Går man in på www.stockholmshotell.com kan man hitta många hotell som ligger ett stenkast från Centralstationen, och då kan man alltså dela upp sin tågresa och få lite storstadspuls i sin resa också! Sedan så kam man alltid trycka på några olika saker för att lyfta fram tåget, till exempel:

  • Det är miljövänligt att åka tåg
  • Det är bekvämt, man behöver inte styra eller hålla koll
  • Man kommer fram på ett bättre sätt, mitt i stadskärnorna snarare än flera mil utanför på en flygplats.

Ja, det gäller att lyfta fram de här sakerna och rodna med förbättringar, då kommer tågtrafiken att må bättre i Sverige tror vi!