Slutet för norrländska nattåg

I mars kan det vara så att det beslutas om att nattågen till Norrland ska sluta gå. Dessa linjer är inte så populära längre och detta gör att man funderar på en nedläggning. Om det skulle bli verklighet förlorar många i de norrländska kommunerna en möjlighet att åka kommunalt.

1777001-sovvagn

Tidigare har vi skrivit om att det ibland kan vara bättre att ta bilen när man ska till Norrland än att åka tåg. I framtiden kan det faktiskt bli så att det inte finns så mycket annat val än att ta bilen till Norrland. Nattågen till Norrland är nämligen hotade.

Finns risk för nedläggning

På vk.se skriver man att nattågen till Norrlands vara eller ickevara utreds av Trafikverket. Detta på grund av att antalet passagerare på dessa tåg minskat kraftigt de senaste åren. Upphandlingen med svenska staten gällande nattågen till Norrland tar slut i december 2018 och Trafikverket utreder nu alltså ifall tåglinjerna ska ingå i en ny upphandling eller inte. Deras utgångspunkt är i alla fall att det ska finnas en möjlighet för kommunernas invånare att åka längre sträckor kollektivt. Enligt Trafikverket är det lite för tidigt att säga om man kommer att stänga linjerna eller inte, men att stänga är ett alternativ som man tittar närmare på.

Hittar inte bra tider

Ett problem för att hålla dessa linjer attraktiva och få folk att åka på dem är att man inte kan hitta bra tider för tågen i Norr- och Västerbotten. Man når helt enkelt de nordligaste delarna för sent. Varför man möjligtvis skulle ha kvar linjerna är som sagt för att invånarna ska ha möjlighet att åka kollektivt. Men man har även sett en ökning av passagerarantalet i år, även om trenden varit negativ ett bra tag. Hur det slutligen går för nattågen får vi dock inte veta förrän i mars då utredning ska vara färdigställd.