Därför är det viktigt med rätt vinterdäck

Oavsett om det är hala, branta backar eller vintervägar kommer vinterväglaget påverka din körning. Bromssträckan blir längre och det påverkar säkerheten och prestandan. Därför är det viktigt att ha bra vinterdäck.

Att köra på vinterväglag skiljer sig väldigt mycket mot att köra på barmark. I Norrland plogas vägarna kontinuerligt vilket gör att det sällan är några problem att ta sig fram. Att köra transportfordon på vinterväglag kräver skicklighet men även bra vinterdäck. I Norrland kan vädret och väglaget ändras från den ena dagen till den andra. Därför behöver du bra vinterdäck på ditt fordon. Här kan du hitta bra vinterdäck www.dack365.se/vinterdack/dack, både dubbdäck och dubbfria däck. Med bra vinterdäck kommer du öka din säkerhetsmarginal och få ett bra väggrepp. På Trafikverket kan du alltid kolla vilka vägförhållanden som råder för tillfället när du är ute på väggarna i Norrland.

“Under vintern så behöver bilen ha vinterdäck eller dubbdäck.” Läs mer om vinterdäck här

Dubbade eller odubbade vinterdäck

Handsome,Young,Auto,Mechanic,In,Uniform,Is,Examining,A,TireVinterdäck kan antingen vara dubbade eller odubbade. Vad som passar bäst beror på fordonet och i vilka förhållanden du ska köra. I norra Norrland kan dubbdäck vara att föredra. Mönsterdjupet ska minst vara tre millimeter och gummiblandningen ska vara anpassad för vinterväglag för att däcken ska vara bra att köra med. Dubbdäck är den bästa däcktypen när det kommer till underlag som våt is, rå is och hård snö. Det är inte lagligt att ha både odubbade och dubbade däck på bilen. På fordon som väger över 3500 kg ska däcken vara dubbade och ha ett mönsterdjup på mer än fem millimeter.