Kollektivtrafiken – res tryggt och undvik smitta

För att kunna åka med kollektivtrafik och samtidigt inte riskera att sprida covid-smitta behöver du tänka på att följa restriktionerna. Undvik till exempel trängsel. Att testa dig och få ett friskhetsintyg kan vara en trygghet, framför allt vid längre resor eller gränspendling.

Att resa har blivit komplicerat i dessa tider där smittorisken står i centrum. Många resor kan ju undvikas, men det går inte alltid att stanna hemma. Så vad gäller egentligen och vad kan du göra för att resa tryggt i kollektivtrafiken?

Skaffa ett friskhetsintyg

Lab technician holding swab collection kit,Coronavirus COVID-19 specimen collecting equipment,DNA nasal and oral swabbing for PCR polymerase chain reaction laboratory testing procedure,closeup of hanFör att veta att du är utan smitta och för att få ett friskhetsintyg kan du boka antigentest hos Doclab, om du varit utan symptom i sju dagar. Provsvaret får du inom en halvtimme, ibland snabbare än så. Friskhetsintyget spelar mest roll om du ska åka utomlands, men hjälper också dig som pendlar över gränsen till exempel till Norge, Danmark eller Finland och behöver kunna visa att du är frisk, oavsett vilket färdmedel du använder. Med friskhetsintyget får du också ett besked som gör att du kan åka kollektivtrafik utan dåligt samvete, eftersom du kollat att du inte är sjuk.

Följ restriktioner och undvik smitta

De restriktioner Folkhälsomyndigheten utformat och som gäller för kollektivtrafiken just nu är:

  • Håll avstånd
  • Undvik trängsel
  • Använd munskydd i rusningstid, alltså klockan 07-09 och klockan 16-18

För att undvika att sprida covid-smitta behöver du också följa de allmänna rekommendationerna, som att stanna hemma om du är sjuk, arbeta hemifrån när det går och träffa så få personer som möjligt. Tvätta händerna ofta, undvik att röra ögon, näsa och mun, och hosta eller nys i armvecket.

När det gäller längre resor ska du bara åka iväg om det går att åka smittsäkert, annars är det bättre att stanna hemma. Kollektivtrafik där det går att få platsbiljett rekommenderas. De som kör trafiken måste se till att det inte bokas in för många passagerare och att avstånd kan hållas.

Håll koll på lokala restriktioner

Eftersom smittläget kan se olika ut i olika delar av landet finns det också möjlighet för regionerna att ha lokala restriktioner. Till exempel finns det just nu rekommendationer om att alltid ha munskydd i kollektivtrafiken i Västra Götaland och i Stockholmsområdet, medan de allmänna rekommendationerna bara rör munskydd i rusningstrafik.