Tågluffa runt Östersjön

Det är inte bara för gods som det numera finns goda möjligheter att ta sig fram i Norden. Även för den som vill tågluffa byggs det mer och mer spår. Dessvärre kräver en tågluff fortfarande en del planering när det kommer till saker som boende och hur man ska ta sig fram i sitt hemland.

De flesta tågluffare köper Interrailkort, men dessa är inte giltiga i kortinnehavarens hemland. Eftersom kortet ska visas upp tillsammans med pass är det dessutom omöjligt att bluffa. Därför kan det vara idé att boka biljetterna genom Sverige i så god tid som möjligt. Ett förslag är att börja i Finland, ett land som har ett väl utbyggt järnvägsnät, och bestämma ett datum för när man ska vara framme i Haparanda. Då kan man boka biljetten från Haparanda och söderut i god tid, men vara lös och ledig i Finland, och resa runt som man känner för, fram till sista dagen. Då åker man upp till Haparanda och fortsätter därifrån genom Sverige.

Boka i förväg i Göteborg

Hur bör man då färdas i Sverige? Varför inte ta tåget till Göteborg? Det är den stad som ligger närmast flest andra nordiska huvudstäder, i detta fall Köpenhamn och Oslo. Man behöver inte bestämma sig för vart man ska fortsätta förrän man är framme i Göteborg. Däremot är Göteborg en stad med många arrangemang, som gör att det under vissa perioder kan vara omöjligt att hitta ett ledigt hotellrum. Vill man vara säker bör man alltså boka hotell långt i förväg, förslagsvis på www.hotellgoteborg.info, som är en mycket användarvänlig sajt.

Extra viktigt att boka i god tid är det om man planerar att besöka ”lilla London” under Way out West, Bokmässan eller något annat av de stora arrangemangen. Väl framme i Göteborg, på sitt i god tid bokade hotellrum, kan man bestämma sig för om man vill ta sig norrut, landvägen, till Oslo, eller istället fortsätta över vattnet till Danmark. En tågbiljett från Göteborg till Oslo kan förvisso bli dyr om man köper den med kort varsel, men som tur är finns det bussar, som inte är särskilt dyra ändå. Väl i främmande land kan man fortsätta med sitt Interrailkort.

Järnvägsstationen i Helsingfors