Ny tunnelbana i Stockholm

Vi har tidigare skrivit om att tågluffa från Stockholm och ut i den stora världen, men trots vår fascination av tåg och andra spårbundna vagnar har vi glömt lyfta det faktum att det kommer att komma ytterliggare än tunnelbana till vår huvudstad. Några som dock inte har glömt att skriva om det är Dagens Nyheter, och så här står det i deras artikel:

De politiska besluten är tagna. Nu startar tunnelbanebyggandet i Stockholm på allvar. Riggert Anderson som byggt motorvägstunnlar och tågtunnlar, men inte tunnelbana och helst cyklar blir ansvarig för mångmiljardprojektet.

Den stora tunnelbaneöverenskommelsen med fyra nya sträckningar har godkänts av alla inblandade utom staten. Men riksdag och regering kommer att godkänna paketet – som beräknas kosta 25,7 miljarder inklusive tåg och depå – inom kort.

Nu börjar arbetet med att få bygget gjort – och helst på relativt kort tid. Tunnelbaneprojektet görs utanför SL:s organisation som en egen förvaltning för att inte störas av alla andra trafikprojekt. Riggert Anderson som lett miljardprojekt som Citybanan och Förbifart Stockholm blir förvaltningschef.

Spännande? Verkligen! Det kommer självklart vara påfrestande för alla Stockholmare som dagligen åker i rusningstrafik och under byggandet  helt klart kommer att påverkas. Kanske kommer man behöva ta andra vägar till och från jobbet, kanske kommer det att vara extra mycket folk på tunnelbanan? Må så vara – för när projektet väl är klart kommer det att vara en fröjd. Planen är att bygget ska innebära en linje från Akalla till Barkarby och en från Odenplan till Arenastaden. Magiskt säger vi tågälskare, och ser fram emot resultatet!