Årets första vinterdag var tuff för SL

I början på näst sista veckan i november slog kylan i Stockholm till, och likaså snön. Detta drabbade busstrafiken hårt och på tisdagens morgon ställdes hela busstrafiken inne i city in på grund av svår halka. Att vintervädret lamslår busstrafiken är ingen nyhet, det verkar vara en återkommande trend som sker varje vinter, och varje år står vi där, lika förvånade som året innan. 

Vi har tidigare skrivit om störningar i tågtrafiken, och hur den varit strulig överlag. Men nu ska det handla om SL:s trafik, och närmare bestämt bussar. För, bussar och snö i staden Stockholm verkar inte gå speciellt bra ihop.

Svår halka och kraftigt snöfall ställde till det

Under veckan har det varit minst sagt lite jobbigt för SL, men också för SL:s resenärer. Än en gång har många fått uppleva hur innerstadstrafiken och bussar överlag i staden fungerar när det blir kallt, halt och faller snö. Och det fungerar inte speciellt bra. När snön föll och det blev halt låg bussarna som dragspel över staden och fastnade i backar och i snödrivor. En anledning kan vara att bussarna inte kan köra med dubbdäck, och att det helt enkelt inte är speciellt lätt att köra buss när det är halt.

”Det är stora bekymmer och vi har nu ställt in alla bussar i Stockholms innerstad. Vi bedömer att det inte är trafiksäkert att köra. Vi måste anpassa oss efter det rådande väglaget”, sa SL:s presskommunikatör under kaoset, enligt en artikel i Expressen.

Ledbussarna ett stort problem

Framförallt var det ledbussarna som orsakade problem och vis slussen var det totalt tvärstopp i trafiken. På eftermiddagen under tisdagen kunde sedan bussarna börja köra igen. Senare under veckan blev vädret mildare och trafiken fungerade som vanligt, men Stockholmarna och inte minst SL bör förvänta sig fler sådana här dagar under vintern. Det gäller att vänja sig.