Säkerställ säkerheten vid järnvägunderhåll

Har du någon gång suttit på tåget och märkt att det stannat eftersom underhåll av spåret måste göras? Då har du kanske också tänkt på de underhållsarbetare som åker ut i skog och mark för att åtgärda spåret? Det kan vara ett farligt arbete som kräver alla tänkbara säkerhetsåtgärder. Här får du lära dig mer om varför till exempel varningsljus är viktigt.

Det är lätt att bli irriterad när du sitter på tåget och det plötsligt stannar, men kanske hjälper det om du tänker på de människor som arbetar hårt vid spåret för att du ska komma fram till din destination. För att tågen ska kunna gå krävs nämligen en hel del underhållsarbete som måste utföras på ett säkert sätt.

Säkerhetsåtgärder vid underhållsarbete av tågräls

När underhållsarbetare arbetar vid järnvägen är ljus väldigt viktigt. Dels för att de som arbetar ska kunna se ordentligt, och dels för att det ska vara säkert för dem att arbeta. Ett exempel på en typ av varningsbelysning är blixtljus www.extraljuskungen.se/varningsljus/blixtljus/ som du hittar om du klickar på länken. Det är ett ljus som även brukar kallas saftblandare och sitter på exempelvis utryckningsfordon. Dessa ljus syftar till att varna när det pågår underhållningsarbete av järnvägar. Ibland är det dessutom inte bara framrusande tåg som är farliga för de som arbetar med underhållningsarbete. Vissa järnvägar korsar nämligen vanliga vägar. Då är det viktigt att underhållsarbetarna syns tydligt även för trafikanter. Är du ute och kör kan det därför vara extra viktigt att hålla koll på varningsljus i anslutning till järnvägar, speciellt nu till julen då läget för SJ är pressat på grund av både många resenärer och järnvägar som inte håller måttet.

Risker med trasiga järnvägar

  • Högre risk för olyckor
  • Förseningar
  • Färre tar tåget
  • Varför är underhåll av järnvägar viktigt?

Varför är det då så viktigt att järnvägarna underhålls? Trasig räls skapar bland annat onödiga förseningar i tågtrafiken. Det kan också vara farligt att färdas på en räls som inte är ordentligt underhållen. Vi borde därför alla vara tacksamma för de som arbetar med att underhålla våra järnvägar. Utan dem finns det nämligen ingen pålitlig tågtrafik. I dagens läge är dessutom tågtrafiken viktigare än någonsin då vi behöver tänka på vårt klimatavtryck och därför hellre färdas med kollektiva färdmedel än med bil.